Ιταλία
μαζί πολιορκήσαμε αυτά τα μέγαρα
Κινήματα για μια κοινωνική απεργία
Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2013, οργανωθήκαν σε όλη την Ιταλία πλήθος δράσεων από κινήματα για τη στέγαση, το νερό, τις συγκοινωνίες, γενικότερα από κινήματα για τα κοινά, από κοινωνικά κέντρα, από το κίνημα NO TAV (ενάντια στα τρένα υψηλής ταχύτητας), από μετανάστες και μετανάστριες, από επισφαλείς εργαζόμενους, από φοιτήτριες και φοιτητές και από αυτόνομα συνδικάτα βάσης. Το φθινόπωρο του «γενικού ξεσηκωμού» εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές από το Μιλάνο έως το Παλέρμο και από το Τορίνο έως τη Ρώμη, τη Νάπολη, τη Φλωρεντία, την Ανκόνα και τη Μπολόνια πολιόρκησαν το κοινοβούλιο, υπουργεία, τράπεζες, στρατόπεδα κράτησης μεταναστών, την έδρα της Google. Απαλλοτρίωσαν σούπερ μάρκετ, κατέλαβαν πανεπιστήμια και το χρηματιστήριο στο Μιλάνο, κάνανε αυτομειώσεις σε τρένα, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής και, όπως τονίζει το Μπλοκ των Επισφαλών Μητροπολιτάνων, «δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Η εξέγερση είναι διαρκής».
Ισπανία
αγώνας ενάντια σε νόμο που ποινικοποιεί την έκτρωση
Κινήμα για την ελεύθερη έκτρωση
Χιλιάδες διαδηλώτριες για πάνω από ένα χρόνο, κατεβαίνουν στους δρόμους ισπανικών πόλεων εναντίον νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο έχει ως στόχο την απαγόρευση των εκτρώσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, «η μητρότητα είναι αυτό που κάνει μια γυναίκα πραγματική γυναίκα». Ο νόμος θα επιτρέπει τις εκτρώσεις μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή όταν η υγεία της μητέρας κινδυνεύει. Πρόκειται για νόμο της εποχής του Φράνκο, ωστόσο η ποινικοποίηση των αμβλώσεων ήταν προεκλογική δέσμευση της συντηρητικής κυβέρνησης απέναντι στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Απέναντι στον σεξισμό και την πατριαρχία, φεμινιστικές συλλογικότητες οργάνωσαν την 1 Φεβρουαρίου το «τραίνο της ελευθερίας», το οποίο, αφού πέρασε από δεκάδες πόλεις, έφτασε στη Μαδρίτη. Εκεί οργανώθηκε μεγαλειώδης πορεία, τα πανό της οποίας έγραφαν: «Αποφασίσαμε. Ελεύθερη Έκτρωση», «Η εγκυμοσύνη είναι δική μου και η άμβλωση ενός ιερέα, ενός ψυχίατρου και ενός δικαστή;».
Αμβούργο
αγώνας για την υπεράσπιση της Rote Flora
Από τον Οκτώβριο του 2013, το σχεδόν επί 25ετίας κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο Ρότε Φλόρα (κόκκινο λουλούδι), στο Αμβούργο, ξεκίνησε καμπάνια υπεράσπισης απέναντι στα κερδοσκοπικά σχέδια του ιδιοκτήτη του κτιρίου και μεγαλοεπενδυτών που θέλουν να το μετατρέψουν σε εμπορικό κέντρο σε συνδυασμό με τον εξευγενισμό (gentrification) της περιοχής Στέρνσάντσε. Για δέκα μέρες στα τέλη του Δεκέμβρη, χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Στο φλεγόμενο δεκαήμερο έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις (με σημαντικότερη αυτή στις 21 Δεκέμβρη), επιθέσεις σε καπιταλιστικούς στόχους, όπως τράπεζες και πολυτελή καταστήματα, η αστυνομία επέβαλε «ζώνες έκτακτης ανάγκης», 260 διαδηλωτές προσήχθησαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν. Και τελικά η Ρότε Φλόρα θα μείνει.
Βραζιλία
mundial 2014: γρασίδι, bussiness και αίμα
Από τις αρχές του Ιούνη, στη χώρα της σάμπα, του καρναβαλιού, του ποδοσφαίρου αλλά κυρίως της φτώχειας, έχει ξεσπάσει μια μεγαλειώδης εξέγερση ενάντια στο Μουντιάλ που φέτος το καλοκαίρι θα διεξαχθεί εκεί. Με κύρια συνθήματα «θέλουμε φαγητό, στέγη, εκπαίδευση και υγεία αντί για γήπεδα και μπάλα», οι αγωνιζόμενοι των φαβέλας, οι ανέστιοι και οι ιθαγενείς που ξεριζώνονται από τη γη τους – προκειμένου να χτιστούν φαραωνικά γήπεδα ποδοσφαίρου – έχουν εξεγερθεί και με καθημερινές σχεδόν συγκρούσεις με τη πιο διεφθαρμένη αστυνομία του πλανήτη, μάχονται για την αξιοπρέπειά τους και το δικαίωμα στη ζωή, ενάντια στη συνεχιζόμενη εξαθλίωση τους.
(πηγή: Άπατρις, φύλλο 24, Ιανουάριος 2014)